Je možné vařit yerba maté Yerbador bez teploměru?

Mnoho lidí, když slyší o rituálu přípravy yerba maté nálevu, věří, že je to poměrně náročné nebo zdlouhavé, což může začínající milovníky nálevu ze sušených lístků yerba maté jistě odradit. Klíčovým prvkem při přípravě nálevu je vhodná teplota vody. Nic však nemůže být dále od pravdy, protože v Jižní Americe, kde je yerba maté jakýmsi národním nápojem, není teploměr tím nejdůležitějším doplňkem pro jeho vaření. Je všeobecně známo, že když se začínáme učit něco nového, pečlivě dodržujeme pokyny nebo konkrétní recept, aby vše co nejlépe dopadlo. Když se však staneme sebevědomějším, začneme upadat do jakési rutiny a v určitém okamžiku nemusíme ani měřit teplotu vody, protože víme, jak dlouho musíme čekat od okamžiku varu, aby dosáhne správné teploty k nalití bylinky.

Pokud bychom se tedy zeptali zkušeného člověka, jistě by nám dokázal určit přesnou dobu, po kterou musíme čekat, než dosáhneme ideální teploty vody. Samozřejmě víme, že ne každý je zkušený, a proto jsme připravili pár tipů, které začátečníkům usnadní dosažení teploty vody kolem 80 stupňů Celsia.

„Základní způsob vaření“ yerba maté.

Nejprve do matero nasypte přiměřené množství sušené byliny. Doporučuje se začít s o něco menší porcí, abyste si zvykli na chuť. Poté zakryjte otvor nádoby rukou a několikrát s ní zatřeste, aby se lehčí částečky a prach dostaly na vaši ruku. Bylinu je vhodné tvarovat do tzv kopeček, t. j. bylinky naaranžujte diagonálně pod úhlem 45° tak, aby na jedné straně dosahovaly až k samému vrcholu nádoby a na druhé straně obnažovaly její dno. Do volného prostoru nalijte malé množství vody, asi 30-50 ml, aby suché médium vše absorbovalo. Slámku bombilly pak vložíme pod bylinky, aby zůstala stabilní. Posledním krokem je zalití bylinky vodou o teplotě asi 70-80 stupňů Celsia. Voda by se měla nalévat pomalu a ne příliš náhle. Je třeba si uvědomit, že po vložení slámy pod mokré bylinky by se neměla vyndavat. To se doporučuje, protože bylinka se během mixování oddělí a může ucpat bombillu, což negativně ovlivní požitek z nálevu.

 Zdroj: EU EFSA zdravotní tvrzení č. 2071, 3923 vědeckých publikací

Způsoby, jak vařit Yerbador bez teploměru.

  • První a nejlogičtější věc, která vás napadne, je počkat, až voda vychladne. Jedná se však o jednu z méně přesných metod, ale také je třeba pamatovat na to, že yerba není tak náročná, jak o ní obvykle říkáme. Po uvaření vody stačí po cca 5-7 minutách zvednout víko konvice, poté by voda měla dosáhnout teploty blízké 80 stupňům Celsia.  
  • Další metodou je smíchání vroucí vody s chladnější vodou. Je známo, že abychom dosáhli 80 stupňů Celsia, musíme do vroucí vody přidat asi čtvrtinu jeho objemu vody pokojové teploty. To víceméně znamená, že do 1 litru musíme přidat sklenici studené vody. Ve varné nádobě na yerba mate je to samozřejmě obtížné, proto je jednodušší použít nádobu s odměrkou nebo čímkoli jiným, co usnadní odměření konkrétního množství vody. Tuto techniku ​​lze také použít následujícím způsobem: do materiálu, který byl předtím pokrytý bylinkami, přidejte trochu studené vody a zbytek nádoby zalijte vařící vodou. To však vyžaduje mnohem více dovedností.
  • Jeden z nejhorších nápadů je, že se někteří lidé snaží změřit teplotu vody tak, že do ní strčí prst. Jedná se o značně nehygienický a nepřesný způsob měření teploty vody a je těžké z toho vyvozovat nějaké závěry. Navíc je to docela nebezpečná metoda, protože se můžeme jednoduše popálit vařící vodou. Pokud si však myslíme, že si takto budeme moci zapamatovat teplotu vody, můžeme to zkusit – z bezpečnostních důvodů však tento způsob rozhodně nedoporučujeme.
  • Jedním z posledních způsobů, který jsme našli, je přidání kostek ledu do vroucí vody. V tomto případě uplatňujeme téměř stejný princip jako při míchání vody o různých teplotách. Za předpokladu, že běžná kostka ledu váží asi 30 až 50 g a teplota v mrazicích boxech je od -15 do -20 stupňů Celsia. Z toho můžeme usoudit, že jedna kostka ledu by měla stačit na ochlazení vařící vody v materu o objemu 230 až 250 ml.
  • Poslední způsob je následující: vezmeme tři stejně velké misky. Do první nalijte do poloviny vodu pokojové teploty. Stejně postupujeme se zbývajícími dvěma nádobami. Do jednoho z hrnků s vroucí vodou nalijte vodu pokojové teploty a promíchejte. Poté polovinu směsi přelijte do třetí nádoby vroucí vodou, výsledkem je voda o teplotě 75 stupňů Celsia. Touto směsí můžeme zalít naše bylinky.

Pamatujte však, že se nemůžeme zbláznit a vaření yerba maté není tak složité, jak to vypadá. Nejdůležitější na zapamatování je nezalévat bylinky vařící vodou.

Objevte naše sady!

Objevte naše TOP produkty!

Objevte své touhy!

Chutě, které probouzejí touhu po životě.

Kupte teď

zaplaťte za 30 dní

Nakupujte ve dvou baleních levněji!

Nad 990 Kč

Doprava zdarma

Do 160 dnů

Bezplatné vrácení

24 H

Doprava

Příslušenství

Znám naše sady!

Podobné příspěvky